Anders-sensei graderat till rokudan (6 dan)

Anders-sensei får inkajō (certifikat) för 6 dan av Onishi-sensei

Anders-sensei får inkajō (certifikat) för 6 dan av Onishi-sensei

Föreningens shibu-chō, Anders Pettersson-sensei befinner sig just nu i Japan och i fredags, den 22 februari graderade han till rokudan (6 dan).

Anders är den förste svensk som erhåller denna höga grad. Graderingen skedde på hombu (huvudkontoret), som ligger i Tadotsu i Japan, och examinatorer var Onishi-sensei och Kawashima-sensei. Anders gjorde graderingen tillsammans med sin vän sedan många år John McCulloch, som är shibu-chō i Toronto, Kanada.

I samband med graderingen erhöll de också 1 kyū kōshi-in (examinator klass 1).

Från vänster: Suzuki-sensei, Kawashima-sensei, John McCulloch-sensei, Anders Pettersson-sensei & Onishi-sensei i samband med att Anders & John fått sina inkajō för 6 dan.

Från vänster: Suzuki-sensei, Kawashima-sensei, John McCulloch-sensei, Anders Pettersson-sensei & Onishi-sensei i samband med att Anders & John fått sina inkajō för 6 dan.

Det finns även en rapport om detta på WSKO:s hemsida.

 

3 tankar kring ”Anders-sensei graderat till rokudan (6 dan)

 1. Anders Pettersson

  Hej Daniel
  Fixat skrivfelet, tack för att du påpekar.

  Från den 1 april börjar nya regler för examinatorer att tillämpas, så det blir i princip samma regler som i Japan (precis som ändringarna i graderingssystemet som börjar tillämpas då också).
  Tidigare har det för föreningar utanför Japan varit så att shibu-chō med minst 3 dan har haft graderingsrätt. Shibu-chō med 3 dan har kunnat gradera upp till 1 dan, shibu-chō med 4 dan har kunnat gradera upp till 2 dan och shibu-chō med 5 dan och godkänd av sitt nationella förbund har kunnat gradera upp till 3 dan.
  Från 1 april så behöver man inte vara shibu-chō längre, men för att bli examinator så måste man vara minst 4 dan. Man gör en ansökan och (i nuläget) en skriftlig rapport/hemuppgift (ungefär som vid graderingar) och sedan kan man bli godkänd som examinator, detta ska förnyas med jämna mellanrum (vart 4:e år). Det finns generellt sett två nivåer på examinatorer 1 kyū kōshi-in (examinator klass 1) & 2 kyū kōshi-in (examinator klass 2). (Det finns även hombu-examinatorer.)
  Är man 4:e eller 5:e dan kan man bli 2 kyū kōshi-in och får då graderingsrätt upp till 1 dan, för att bli 1 kyū kōshi-in måste man vara minst 6 dan och får då graderingsrätt upp till 3 dan.

  Det kommer dock att vara lite övergångsregler för de som är shibu-chō.

  Hoppas det var till lite hjälp, jag kommer att skriva en liten artikel till förbundets hemsida om förändringarna i graderingssystemet som snart införs, men alla föreningars shibu-chō har fått all information från hombu i god tid så de bör ha koll på alla detaljer.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *