Sodeshō (ärmmärken)

Alla kenshi ska ha ett sodeshō (ärmmärke) på sin dōgi (träningsdräkt) som indikerar föreningsnamn (eller land), organisationstillhörighet samt i viss mån även grad. I Sverige använder vi föreningsnamn, vilket man även gör i Japan och många andra länder, men många länder har istället land på sina märken.
Sodeshō ska sitt på vänster sida och underkant av märket ska vara i linje med vänsterarmens söm. Tänk också på att sätta det mitt på ärmen, så det inte sitter för långt fram, eller bak. Ett riktmärke kan vara att mitten av ärmmärket ska vara där ärmens veck blir när man viker ihop sin uwagi (dräktjacka).

Förutom föreningsnamn indikerar märket också funktion och till viss del grad. Den lila linjen indikerar att föreningen tillhör WSKO, om det är en röd linje är föreningen en dōin (finns bara i Japan) och tillhör alltså Kongo Zen Sohonzan Shorinji, det japanska förbundets föreningar (shibu) har blå linje. Det finns också sodeshō med grön linje, vilket är märken för zenrin gakuen eller busen.

Här är de olika nivåerna av sodeshō som vi har:sodeshō

  • Svart, vanliga kenshi.
  • Rött, kenshi som har en funktion i föreningen och har minst sandan (3 dan)*
  • Silver, shibu-chō med graden seikenshi godan (5 dan) eller lägre.
  • Guld, shibu-chō, WSKO-instruktörer, förbundsfunktionärer, etc. som har graden daikenshi godan eller högre.

* det innebär inte att bara för att man har sandan att man automatiskt har rätt att ha ett märke med röd gradindikering. Det är shibu-chō som bestämmer och utser vilka medlemmar, som har sandan eller högre, som kan ha rött sodeshō.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *