Börja träna

NybörjareÄr du intresserad av att börja träna Shorinji Kempo kan den här sidan var rätt plats att börja på. Vi välkomnar nya medlemmar hela tiden! Är man 7-12 år så tränar man i vår juniorgrupp och för de som är 13 år och äldre så tränar man i vuxengruppen.

Vi har här försökt samla svaren på de vanligaste funderingarna/frågorna man har innan man börjar träna.

Kan vem som helst träna Shorinji Kempo?

Ja, alla kan träna utifrån sina egna fysiska förutsättningar, det passar killar såväl som tjejer, oavsett ålder och tidigare träningserfarenhet.

Vad kostar det att träna?

Du kan se all information om våra träningsavgifter här.

Kan man börja träna när som helst under året?

Ja, det går bra att börja när som helst.

Får man komma och titta?

Givetvis så får man komma förbi och titta på.

Får man provträna?

Ja, man kan prova på träningen i en hel månad genom att bara betala medlemsavgiften, då är man även försäkrad. Man behöver alltså inte betala träningsavgift direkt. Det är också bra om man kan ta med en ifylld medlemsansökan när man kommer första gången.

Måste man ha en dräkt direkt?

Nej, det går bra att träna i vanliga träningskläder, man kan köpa en dōgi (vit träningsdräkt) när man har tränat ett tag. Föreningen brukar ha dōgi i barnstorlekar i lager och hjälper till med att köpa in dōgi till de som behöver (se information här om att köpa dōgi). Vi tränar barfota och använder inga smycken eller klockor under träningen, för att undvika skador.

Finns det speciella tider för nybörjare?

I Shorinji Kempo tränar både nya och gamla medlemmar på samma träningspass. Mycket av träningen går ut på att vi tränar tillsammans och de mer erfarna hjälper de nyare. Delar av träningen är dock ofta uppdelad i grupper, där alla får träna på teknikerna för sin nivå.

Tävlar man i Shorinji Kempo?

Ja, det finns tävlingar, men att tävla är inte det viktigaste i Shorinji Kempo. Vi har tävlingar i embu, där man tävlar tillsammans med en kamrat, vi tävlar inte i randori (fri kamp).

Hur ofta graderar man?

Vi har sex stycken kyū-grader innan svart (som kallas dan-grader) och för de yngsta barnen (9 år eller yngre) är det åtta kyū-grader. Normalt är att man kan gradera en gång per termin för de första graderingarna, ju högre upp man kommer desto längre tid är det mellan varje gradering. Men det kan gå både fortare och ta längre tid, det beror på hur mycket man tränar. Det finns minimikrav på ett visst antal träningstillfällen, samt en viss tid i månader, sedan senaste graderingen innan man är behörig gradera till nästa grad. Men givetvis är det primära att man kan det som krävs både tekniskt och teoretisk för graderingstestet, inte bara att man har tränat en viss tid.

Måste man lära sig japanska?

Nej det måste man inte. Dock har alla tekniker japanska namn och man använder en del japansk terminologi under träningen, så man kommer oundvikligen att lära sig en del uttryck på japanska. Det är samma över hela världen vilket gör att det är enkelt att hänga med på en träning oavsett i vilket land man tränar Shorinji Kempo.

Behöver man någon speciell utrustning?

Nej, till att börja med behöver man inte det, det duger bra att träna i en vanlig tröja och ett par träningsoverallsbyxor. När man har tränat ett tag kan det vara bra att förutom en dōgi skaffa lite personliga skydd, som t.ex. handskar, tandskydd och suspensoar. Fråga en instruktör om hjälp när du känner att du vill införskaffa sånt.

Hur ofta måste man träna?

För vuxna har vi träning tre gånger i veckan (två gånger i veckan över sommaren) och för de som är under 13 år är det två gånger i veckan. Man behöver givetvis inte träna alla träningspass om man inte kan, det viktigaste är, om man vill utvecklas, att man tränar regelbundet. Ju oftare man tränar, desto mer framsteg ser man i sin träning, både fysiskt och rent tekniskt.

Vad innebär en gradering?

En gradering kan jämföras med ett prov i skolan. Man gör ett praktiskt test där man visar upp de tekniker man ska kunna och ett teoretiskt test som för kyū-grader innebär ett skriftligt hemarbete och för dan-grader både ett skriftligt hemarbete och ett skriftligt test på graderingsdagen.

Vad gör jag om jag har fler frågor innan jag bestämmer mig för att prova på?

Det enklaste är att komma till träningslokalen och sitta och titta på en träning, då kan du också ställa frågor direkt till någon instruktör eller någon annan medlem. Du kan också skicka eventuella frågor till oss via vårt kontaktformulär så försöker vi svara på dina frågor så snart som möjligt.