Under helgen den 2-3 november arrangerade föreningen en gasshuku (träningsläger) i Karlstad. Vi hade träning på lördag och söndag och det var deltagare från de flesta av de svenska Shorinji Kempoföreningarna, samt även två deltagare från Finland.
Instruktörer under helgen var föreningens egen shibu-chō, Anders Pettersson daikenshi 6 dan, samt Karlstad Studenters shibu-chō, Åke Olsson, seikenshi 5 dan.
Lägret började på lördag förmiddag med fokus på kihon. Anders-sensei gick först igenom ett flertal tan’en hōkei samt deras sōtai-version. Sedan följde Åke-sensei upp med att vi övade tillämpningar baserat på dessa med dō (överkroppsskydd) och mitts.
Efter lunch på lördagen var det dags för träning av hōkei. Första delen höll Anders-sensei i och vi gick igenom grundläggande hōkei samt redde ut lie olika varianter av ura och omote för olika hōkei. Sedan delades det upp i kyūkenshi och yūdansha (svartbälten) där Anders-sensei och Åke-sensei undervisade halva tiden i respektive grupp fram tills dagen avslutade.
På kvällen åt vi middag tillsammans och umgicks. Det är alltid lika trevligt att prata med vänner från olika Shorinji Kempo-föreningar.
Söndagen hade fokus på embu och un’yōhō (randori).
Anders-sensei visade ett antal övningar för hur man kastar samt fallteknik och sedan var fokus på att öva ett par kōsei (embu-sekvenser) som alla tränade på och sedan fick visa upp. Bra övning för alla.
Efter lunch tränades på att förstå hur olika hōkei kan tillämpas, få förståelse för om man kan använda en hōkei från zenkutsu dachi (vikten fram) eller från kōkutsu dachi (vikten bak) etc. Ökad förståelse för det gör att man lättare kan ha fastställa en strategi (senjutsu sōsei) när man gör randori.
Sedan avslutade dagen med ”frågor & svar”, där alla deltagande kenshi kunde ställa frågor om tekniker och sedan prova på dessa tekniker. Det blev en spridning på tekniker från ganska grundläggande kyū-nivå upp till tekniker för 6 dan.
Samtliga deltagare verkar ha uppskattat lägret.