Under helgen den 23-25 september arrangerade det tyska förbundet en gasshuku (träningsläger) i Dinkelscherben i södra Tyskland (i närheten av Augsburg där ett flertal av de tyska föreningarna ligger).
Aosaka-sensei, Daihanshi 8 dan och officiell WSKO-instruktör, från Paris var den huvudsakliga instruktören för denna gasshuku. Från Karlstad, och även som enda svensk, så deltog undertecknad på detta läger. I övrigt så var det förutom deltagare från alla tyska föreningar även deltagare från Italien, Schweiz, Finland och givetvis Frankrike i och med Aosaka-sensei.
För min del började resan med en extremt tidigt morgon för bilfärd till Skavsta för att hinna med flyget till Munchen (Memmingen) med Ryan air som gick vid 7-tiden på morgonen. Väl framme i Tyskland blev jag upphämtat av Ralph Sittig, som är generalsekreterare i det tyska förbundet och vi åkte in till Augsburg för lite sightseeing tillsammans med en grupp kenshi från Italien som också skulle delta på lägret. Bland italienarna var det i princip bara bekanta ansikten med Carugatti-sensei från Milano i spetsen, men även Massimiliano Rossi som är shibu-chō i Roma Eur.
Efter att ha sett en del sevärdheter i Augsburg, bl.a. världens äldsta socialinrättning Fuggerei, så bar det av till Dinkelscherben och inkvartering för helgen.
På fredagen så umgicks vi och hade det allmänt trevligt, en del tyska kenshi hade gradering under kvällen men för övriga var det sociala aktiviteter. Det blev en relativt tidig kväll för min egen del då jag varit uppe sedan klockan 03 och vi skulle ju börja träningen klockan 09 på lördagen.
Träningen var upplagd relativt normalt för gasshuku, med en del gemensam träning och en del uppdelat i grupper efter grad. Alla shibu-chō som var på plats fick hjälpa till med att undervisa något pass för någon grupp. Aosaka-sensei undervisade gruppen med de som var 3 dan och högre, men med det upplägg att han även undervisade en hōkei per grupp i de övriga grupperna och att de som var över sandan då var med och tränade tillsammans i respektive grupp. Då fick alla nivåer undervisning av Aosaka-sensei, och de som var högre graderade fick bra repetition av tekniker även på lägre nivåer och dessutom fick kyukenshi möjligheten att träna med högre graderade och få en bra hjälp.
För egen del fick jag, tillsammans med Carugatti-sensei, vara ”kastdocka” åt Aosaka-sensei ganska mycket. Det är alltid nyttigt att högt graderade instruktörer gör tekniker på en själv så man känner hur de gör dem. Man lär sig bra på det sättet.
På lördagskvällen var det efter middagen lite lekar, eller egentligen en tävling, där vinnaren korades till ”super-kenshi”. Finalen i denna tävling bestod av sumobrottning i rejäla sumodräkter. Undertecknad var ju tvungen att representera Sverige och det gick ganska bra i början när det gällde att svar på frågor om Shorinji Kempo och en gren där det gällde att knyta sitt bälte så snabbt som möjligt som jag dominerade. Däremot när vi kom till karaoke (sing star) så var det mer eller mindre kört. Kvällen avslutades med avslappnat socialt umgänge kring öppen brasa ute på gården i anslutning till träningshallen.
Söndagens träning var i stort upplagd på samma sätt som lördagens, förutom eftermiddagen då vi hade en längre hōwa där Aosaka-sensei pratade om vår filosofi. Det sista passet innehöll träning av tekniker från teknikgruppen Kongo ken, där vi tränade ett flertal katame som inte tränas så ofta då de inte finns med i dagens kamokuhyō för graderingar.
Sedan avslutades lägret och alla instruktörer tackades med en present från det tyska förbundet. För egen del blev det sedan till att packa ihop och säga hej då till många gamla och en del nya vänner. Ett flertal kommer jag dock träffa på en gasshuku i Berlin i slutet av oktober.
Söndagskvällen tillbringade jag i Augsburg och åt middag tillsammans med Aosaka-sensei, Wunderle-sensei och ett antal andra kenshi från Tyskland.
Måndag morgon blev jag upphämtat av Ralph som skjutsade mig till flyget för vidare hemfärd. Det var en lyckad helg med bra träning och framför allt alltid lika roligt att träffa gamla vänner från både Tyskland, Italien och Finland. Jag kan verkligen rekommendera alla kenshi att åka på läger då det förutom bra träning också ger en möjlighet att lära känna kenshi i andra föreningar.
/Anders Pettersson